O DENTALNIM IMPLANTATIMA

Dentalni implantati su najnaprednija medicinska i estetska alternativa izgubljenim prirodnim zubima i značajno poboljšavaju kvalitetu života.

Što je dentalni implantat?

Kako bi razumjeli što je dentalni implantat važno je razumjeti građu prirodnog zuba. Prirodni zub sastoji se od korijena zuba skrivenog u čeljusnoj kosti, te zubne krune koja je vidljiva . Implantat zamjenjuje korijen prirodnog zuba, čiji gubitak može biti uzrokovan karijesom, pretrpljenom traumom ili bolešću zubnog mesa. Na implantat se postavlja krunica jednog zuba, most od nekoliko zubi ili zubna proteza. Implantati su protetsko rješenje za za nedostatak jednog ili više zuba, odnosno za zbrinjavanje potpune bezubosti. Stotine znanstvenih radova i studija o dentalnim implantatima pokazalo je iznimno visoku stopu uspjeha od preko 95%

PREDNOSTI DENTALNIH IMPLANTATA

Dentalni implantati su najprikladniji, i po konstrukciji, najsličniji nadomjestci prirodnih zuba.

FUNKCIONALNOST: Implantati vraćaju funkciju žvakanja, te omogućavaju izradu protetskog nadomjestka koji, osim što daje osjećaj prirodnog zuba, djeluje i izgleda kao prirodni zub.

OČUVANJE PRIRODNIH SUSJEDNIH ZUBA: U predjelima gdje nedostaje jedan ili više zuba pored postojećih prirodnih zuba, ugradnjom implantata izbjegava se brušenje i devitalizacija susjednih prirodnih zuba s ciljem da se na njih pričvrsti most.

ESTETIKA: Protetski nadomjestci na implantatima pružaju osjećaj prirodnih zuba te su, svojim izgledom, i nalik na njih. Svakom pacijentu omogućavaju lagodan govor, te vraćaju samopopuzdanje i osmijeh.

 

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Što su dentalni implantati?

Dentalni implantati su titanski vijci koji su prikladni za integraciju s ljudskom kosti. Jednom kad se umetnu u čeljust ponašaju se kao trajna zamjena za korijen zuba i postaju stabilna potpora za jedna ili više posebno izrađenih zamjenskih zubi.

Kada vam implantati mogu biti korisni?

Kada vam nedostaje jedan zub- individualna krunica na implantatu idealno je rješenje za nedostatak jednog zuba, ne samo iz estetskih, nego praktičnih razloga jer se izbjegava brušenje i devitalizacija susjednog prirodnog zuba. 

Kada vam nedostaje više zubi- za nadomjestak više zubi koristi se nekoliko implantata, ovisno o situaciji, te se na njima izrađuje most. Na taj se način izbjegava potreba za nanošenjem djelomičnih zubnih proteza koje često uzrokuju nelagodu kod pacijenata, a može doći do gubitka kosti , te se značajno narušava kvaliteta života.

Kada vam nedostaju svi zubi- Izradom mosta na nekoliko implantata (6-10), ovisno o situaciji, pacijentu se vraća osjećaj i funkcionalnost prirodnih zubi. Ovakvo rješenje pruža optimalnu estetiku, čuva kost od resorpcije, te omogućava maksimalnu sigurnost i stabilnost. Također, implantati se mogu koristiti za stabilizaciju zubne proteze, tj. na njima se mogu sidriti zubne proteze. Ugradnjom implantata kao stabilizatora proteze mogu se izbjeći problemi poput resorpscije kosti, gingivitisa te, osjećaja nelagode kod pacijenata zbog nestabilnosti.

Što napraviti kada se odlučite na rehabilitaciju implantatima?

Posjetite stomatologa koji će vas uputiti na panoramski rendgen i/ili na CT skenere kako bi odredili vaš osobni program liječenja pomoću implantata. Potom kreće postupak umetanja implantata, liječenja traje od tri do šest mjeseci, a razdoblje izlaganje implantata i rehabilitacija zuba traju tri do četiri tjedna. U nekim slučajevima krunica se može umetnuti u isto vrijeme kad i implantat, a taj postupak poznat je pod nazivom ''imedijatno opterećenje''

Koliko će dugo dentalni implantat trajati?

Klinička istraživanja pokazuju životni vijek od preko 25 godina za restauracije zuba poduprte implantatima. Kao i kod prirodnih zubi, dobra dentalna higijena i redovite kontrole najvažnije su u održavanju implantata.

Kolika je stopa uspjeha dentalnih implantata?

Stope uspjeha diljem svijeta variraju između 90 i 95% tijekom prvih pet godina. 

Uzrokuje li postupak umetanja implantata bol?

Iako svaki pacijent drugačije reagira, većina ljudi iskusi minimalnu nelagodu, koja može, ali ne mora biti praćena laganim oticanjem koje obično nestaje u roku jednog dana. 

Hoće li žvakanje s implantatima biti jednako kao i kod prirodnih zubi?

Naravno! Sposobnost žvakanja se može i povećati zbog zamjene nedostajućih ili oboljelih zubi implantatima.

 

Dragi pacijenti,

vaše zadovoljstvo nam je na prvom mjestu. Nadamo se da ste dobili odgovore na sva pitanja koja vas interesiraju. No, ukoliko imate dodatnih pitanja ili želite dodatne informacije, molimo vas da nam se obratite s povjerenjem putem obrasca za upite na koje ćemo vam nastojati pružiti odgovor u najkraćem mogućem roku.

Vaš Diadentmed tim